Tidlogg Simplisticus

Nuförtiden har jag förmånen att arbeta en timme här och en stund där. En del saker debiterar jag och andra saker bjuder jag på, men vill ändå hålla koll på att jag gjort dem.

Tidlogg Simplisticus är en enkel tidlogg skapat utifrån mina behov i Microsoft Excell. Loggen har 1000 rader vilket räcker till nästan fyra år om man skulle få för sig att arbeta en normal heltid.

Grunden är helt enkelt att fylla i datum och klockslag eller timmar för när man arbetar, och göra en notering om den tiden ska debiteras en uppdragsgivare eller ej. Det är sedan enkelt att söka fram hur mycket tid som eventuellt ska debiteras olika uppdragsgivare.

Så här funkar det

Öppna filen Tidlogg Simplisticus. Fyll i
Datum
Den tid du arbetat. Du kan välja att skriva tid från klockan till klockan, eller skriva timmar
En minnesnotering så du vet vad du gjort
Namnet på uppdragsgivaren – bra om du har fler uppdragsgivare
Om du tänker debitera din insats eller inte, välj från drop-down lista
Klart.

Exempel – registrera tid

Registrera tid – klicka på bilden för en större bild (öppnas i ny sida)

1. De ljusblå fälten räknar och håller ordning. Totalt har jag arbetat sju timmar vid åtta tillfällen. Denna summering är för alla aktiviteter som är noterade i tidloggen.

2. Jag registrerar arbetad tid som klockslag från och till, eller i timmar. Om jag registrerar både klockslag och timmar som den 18/6 utgår loggen från att det är timmarna som gäller. Klockslagen markeras med rött för att uppmärksamma dubbelregistreringen.
Det här kan också vara användbart för att notera att jag varit tillgänglig i fyra timmar mellan 10:00 och 14:00, men bara debiterar två av dessa timmar.

3. I exemplet har jag två uppdragsgivare; Kiwi och Twiga. Jag har arbetat vid fem tillfällen för Kiwi och tänker debitera tre av dessa, och två tillfällen för Twiga varav ett eller möjligen två (se anteckningen) ska debiteras.
Värdet för debitering kan vara Ja/Nej/Kanske/Debiterad/Se anteckning.

4. Anteckningar är ett fritextfält.

Exempel – debiteringsunderlag

Debiteringsunderlag – klicka på bilden för en större bild (öppnas i ny sida)

1. I exemplet ovan söker jag efter alla tillfällen som ska debiteras för maj månad för uppdragsgivaren Kiwi.
Om jag vill ta fram alla debiteringar för tidsperioden skriver jag Alla i stället för namnet på uppdragsgivaren. I exemplet visas då debiteringar för både Kiwi och Twiga.

2. I det ljusgröna fältet ser jag att det finns två tillfällen som debiteringstillfällen för Kiwi i maj månad, och tre tillfällen som inte ska debiteras. Jag ser också hur många timmar jag arbetat under dessa tillfällen.

3. För att det ska vara enklare att se vilka datum som ska debiteras i tidsperioden markeras dessa datum med en mörkgrön färg.

4. När jag har ”tagit fram min rapport” och debiterat uppdragsgivaren ändrar jag från Ja till Debiterat i debiteringskolumnen så att jag inte debiterar dessa tillfällen ännu en gång av misstag.

Saker att känna till

Du kan bara skriva i de ljusgula rutorna.
Loggen är 1000 rader lång. Om det inte räcker är det bara att kopiera fliken till en ny och fortsätta. Debiteringsfiltret fungerar dock bara för fliken ”du står på”.
I decimal tidsangivelse motsvaras en timme av 100 decimalminuter. Det betyder att en timme och en kvart, alltså en fjärdedels timme, anges som 1,25 timmar och till exempel 35 minuter anges som 0,58 timmar.
Debiteringen visas i närmaste hela kvartar: En timme och 20 minuter blir en timme och en kvart (1,25), en timme och 25 minuter blir en och en halv timme (1,50).
Bladen/flikarna är skyddade så att du bara kan markera/välja gula celler. Om du vill kan du låsa upp bladen. Loggen är då helt öppen så du kan titta och ändra. För att låsa upp, högerklicka på bladets flik och ta bort skyddet. Om du vill skydda bladet igen, högerklicka och välj att skydda.

Jag tar inget ansvar för ditt användande av Tidlogg Simplisticus. Den är fri och gratis att använda, och det är också okej att bygga vidare på den.

Det finstilta: Creative Commons CC BY-SA 4.0 (Erkännande, Dela lika, Peter Fristedt, Peter Fristedt Konsult AB) gäller.

Här hämtar du Tidlogg Simplisticus.xlxs (version 1.2. daterad 2021-11-28)

Mejla inkorg snabel-a fristedt punkt org om du har frågor eller synpunkter, eller lämna en kommentar nedan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.