Tempelhof

Om det är något sånär bra väder, och speciellt om det är en helg, åk till den gamla stängda stadsflygplatsen Tempelhof. På den gamla start- och landningsbanan och på taxibanora åker Berlinare rullskridskor, cykel, skateboard och allt annat som rullar. Själva terminalbyggnaden är ett fantastiskt byggnadsverk som nu innehåller olika företag.

Läs gärna Gadling: All Change At Berlin Tempelhof Airport

Aapka‎

Det finns flera bra indiska restauranger. Jag har varit på Aapka‎ ett par gånger och varit nöjd med det. Men det är klart, ska man ha bästa indiern åker man ju till London istället.

  • Kastanienallee 50, spårvagn stannar strax utanför, eller (U) Rosenthaler Platz och en promenad‎, +49-30-440 104 94

De andras liv (2006)

Filmtipset.se »Filmen berättar om det otäcka och stundtals komiska systemet i forna Östtyskland. Det är tidigt 80-tal, den framgångsrika manusförfattaren Georg Dreyman och hans partner den populära skådespelerskan Christa-Maria Sieland, är intellektuella stjärnor i ett socialistiskt samhälle. De tänker och agerar dock inte alltid lojalt med det politiska system de lever i. En dag blir kulturministern intresserad av Christa. Han låter en Stasi-agent vid namn Wiesler avlyssna deras lägenhet och under tidens gång blir Wiesler mer och mer fascinerad av deras liv …«

Good Bye Lenin! (2003)

Filmtipset.se »Den unge mannen Alexander protesterar mot regimen i Östtyskland år 1989. Hans mor Christiane, som är en trogen partianhängare, ser honom bli arresterad under en demonstration. Chockad får hon en hjärtattack som leder till koma. När hon åter vaknar har muren fallit. Alexander gör allt för att upprätthålla skenet av att är som tidigare för att inte göra henne upprörd, vilket skulle kunna skada hennes bräckliga hjärta.«

Spionen som kom in från kylan (1965)

Filmtipset.se »I det kalla krigets Berlin. Den brittiske spionen Alec Leamas får till uppdrag att gå över till kommunisternas sida för att läcka felaktig information. Information som skall leda till att en högt uppsatt östtysk underrättelseofficerares lojalitet betvivlas av hans egna.«

Filmen bygger på en av John le Carrés mest kända romaner.

Sophie Scholl – Den sanna historien (2005)

Filmtipset.se »Våren 1943 förlorar nazisterna slaget om Stalingrad. I München förmedlar motståndsrörelsen sitt anti-Hitlerbudskap via flygblad och slagord målade på väggar och torg. Gestapo har resultatlöst jagat dem i över ett år. Syskonen Sophie och Hans Scholl är två av organisationens förgrundsfigurer. På morgonen den 18 februari lägger Sophie och Hans ut flygblad på universitetsområdet. De blir angivna av en vaktmästare och gripna av Gestapo.«

Vi barn från Bahnhof Zoo (1981)

Filmtipset.se »Filmen tar oss till drogträsket i 70-talets Berlin. Vi får följa den 14-åriga Christiane som bor med sin mamma och lillasyster i ett tråkigt bostadområde. Christiane är fascinerad av ”Sound”, ett nytt disco. Fast hon är för ung övertalar hon sina vänner att ta med henne dit. Där träffar hon Detlev, vilket blir början till hennes drogkarriär. Musik av David Bowie.«

Carl-Johan Vallgren – Berlin på 8 kapitel

Carl-Johan Vallgren var under flera år bosatt i Berlin. Här tar han oss med på en guidad tur genom storhetsvansinnets alléer och de labyrintiska bakgårdar där friheten övervintrat. Med ledig beläsenhet berättar han om Berlins hemligheter: författarna, förrädarna, offren. Vägen som Vallgren följer leder oundvikligen till barer, restauranger, klubbar, sevärdheter och museer, till underbara kvarter och tillhåll där det är olämpligt att vistas för länge. Varje essäistiskt upplagt kapitel avslutas med handfasta tips.

Den bästa guidebok jag någonsin läst.

 

Christopher Isherwood – Farväl till Berlin

I Farväl till Berlin tecknas bilden av livet i den tyska huvudstaden inför hotet av ett nazistiskt maktövertagande som rycker allt närmare. Berättarjaget möter människor från vitt skilda klasser och förhållanden, som alla försöker överleva på sitt sätt. Boken ligger även till grund för den populära musikalen och filmen Cabaret.

Fantastisk skildring av människor och miljöer.

Jan Mosander – Berlin: Krutrök, murbruk och delikatessdiskar

Jan Mosander var Expressens korrespondent i Västtyskland under tre år i början av 70-talet. På plats i det kalla krigets centrum mötte han personer som Albert Speer, Hitlers favoritarkitekt och krigsminister, och Emmy Göring, Hermann Görings änka. När han tjugo år senare återvänder som radions korrespondent har muren för länge sedan fallit och ett helt nytt Berlin öppnat sig.

Många intressanta möten.

Kulturbrauerei – bryggeri och vapenfabrik

Ett gamalt bryggeri som rymmer en mängd kulturverksamheter, som en biograf, ett par teatrar och många mindre ideella eller halvideella företag och föreningar. Det är lite som Münchenbryggeriet i Stockholm, men så mycket större.

Bryggeriet byggdes 1842 och 1853 började Jobst Schultheiss brygga sitt öl här. Brygeriet var under sina glansdagar det största i landet med export över hela världen. Under kriget förlades bland annat delar av Telefunkens vapenproduktion till bryggeriet. Slavar från Frankrike, Polen, Ukraina och Italien arbetade här.

Från 1945 fram till 1967 bryggde man återigen öl och sedan förföll det mer eller mindre fram till 1990-talet. År 2000 slutförde man en total restaurering och sedan dess har det varit ett stort kulturkvarter.

Se även under barer och klubbar.

Oranienburger Str, Fotomuseum, Tacheles, synagogan

En fantastisk liten gatstump, (U) Oranienburger Tor, (S) Oranienburger Str. Förutom att det finns många restauranger och caféer med uteserveringar och att det lätta gardet traditionellt patrullerar gatan, ligger här den vackra synagogan med guldtak, ett fotografiskt museum som är väl värt ett besök men framför allt, här ligger det av myndigheterna föraktade kulturkollektivet Tacheles (klarspråk på jiddisch).

Inrymt i ett sedan kriget sönderskjutet och våldsamt nedklottrat gammal exklusiv varuhusbyggnad utövas här punkkonst i form av allehanda tryck- och målartekniker samt plåtkonst. Staden har slutligen bestämt sig för att evakuera huset och bygga något nytt och exklusivt, men kollektivet håller fortfarande stången även om verksamheten hela tiden minskar i omfattning. Det tog ett tag innan jag vågade mig in, men nu är inte ett berlinbesök komplett utan att ha varit här.

Precis vid (S) uppgången ligger Aufsturz, ett enkelt och populärt öl- och matställe. Här har jag ätit god sopplunch och funderat på om jag ska prova en Floris Chokolat. För en tysk bar har dom också ett ganska omfattande whiskysortiment, även om det för konessörnen är ganska ointressant.

Bowie’s Berlin

David Bowie bodde tidvis i Berlin på 70-talet och spelade även in skivorna Low och Heroes (video) här.

Heroes, delar av Low och The Idiot samt hela Lust for Life spelades in i Hansa-studion. Studion ligger på Köthener Strasse 38 i närheten av Potsdamer Platz.

I januari 2013 överaskar Bowe Berlin:

Givetvis har flera andra berömdheter dragits till Berlin. Mer att läsa:

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche‎

Foto från mitt hem på Flickr

Väldigt vacker kyrka som skadades svårt under andra världskriget. Man har behållig den gamla kyrkan i sin skadade form och byggt en helt modern kyrka bredvid. Den nya kyrkan är ganska ful från utsidan, men innanför är det ett väldigt vackert blått ljus. Det blå ljuset syns också utifrån när det är mörkt.

  • Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche‎: Breitscheidplatz, (U) Kurfürstendamm‎